21 Mayıs 2014 Çarşamba

Yeni bir bağ yılı - 2..

Tarih Mayıs 18. Bundan tam 1,5 ay önce uyanışlar başlamıştı. Şimdi ise asma seyreltme, yabani otların temizlenmesi gibi yoğun işler başladı. Asmalar bir insan boyuna geldi. Üzerlerinde bolca yaprak, minyatür salkımlar, bulabildiği en yakın dala sarılabilmek için minik kolları fazlalaşmış durumda. Genç esnek dallar, yönlendirilmeyi bekliyor. İstenmeyen yapraklanma ve dallanmanın ise önüne geçmenin tam sırası. Kısa bir süre sonra bu dalları budamak çok daha zor olacak.


Kış budamasında her bir omçada 4 kol sağda 4 kol solda olmak üzere baş bırakmıştık. Her başta da 2 -3 gözden kesmiştik. 2 gözden büyüme asmanın salkımlarına güç vermesi ve ideal verimliliğe ulaşması için yeterli. Fakat kıştan çıkarken tüm gözlerin uyanacağının bir garantisi olmadığından kendimizi sağlama alıp 3 gözden budama yapmıştık.

Bu dönemde asmanın çeşitli yerlerinden de filizlenme olduğunu görüyoruz. Fazla yapraklanma salkımların güneş görmesini engelleyecektir. Sonuç olarak salkımların ideal şeker oranına ulaşması gecikecek. Ayrıca asmayı gereğinden fazla yoracaktır.

Bunlara izin vermemek gerekiyor. Ve seyreltme uygulamak gerekiyor. Amacımız kontrollü, sağlıklı ve verimli bir şekilde asmanın gelişmesini sağlamak.


Yabani otlar tüm araziyi ele geçirmiş durumda. Asmaların dibinde biten otlar rutubet yaratıp asmada mantar, küf gibi çeşitli hastalıklara yol açıyor. Bu sebeple otların da sık sık kökünden temizlenmesi gerekiyor. Oldukça yorucu bir iş. Mümkünse öncesinden önlem almak gerekiyor.

Hava çok güzeldi. Şöyle bir Kalecik turu atalım istedik. Kızılırmak üzerinden geçen taş köprü;




Dönüşte mandıradan inek sütü aldık. Uzun zamandır peynir yapmak istiyorduk. Bizim için güzel bir fırsat oldu.


Yapımı oldukça kolay. 4 litre sütü kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra kenara alıp biraz soğumasını bekliyoruz. içine 150 ml limon suyu ekliyoruz. 10 dakika içinde süt kesilecek ve topaklanmalar başlayacak. Katı ve sıvı olarak tamamen birbirinden ayrıldıktan sonra bir süzgeçe tülbent yerleştirip suyunu süzüyoruz. Su ağır ağır süzülecektir. Burada bir spatula ile hafif hafif dairesel hareketlerle yardımcı olmak gerekebilir. Su iyice süzüldükten sonra istediğiniz kadar tuz ilave edip biraz karıştıracağız. Tülbentin ağzını sıkıca bağlayıp bir tabağa aldık ve üzerine bir ağarlık koyduk. Peynir farklı kalıplara basılabilir. Yeterki fazla suyu geçiren fakat peynirin dışarı taşmayacağı bir kalıp olsun. 7-8 saat sonra kalıptan çıkarabilirsiniz.

Biz hem sade hem de kekikli yaptık. İstenilen herşey katılabilir. Yaklaşık 8 kişinin tüketebileceği bir ölçü oldu. Buzdolabında sadece 2 gün saklamaya müsait, daha fazla bekletmeyin.
 
Gün batımının yumuşaklığı ve sakinliği tüm yorgunlukları unutturuyor. Yarın yeni gün yeni işler yeni maceralar :)