7 Eylül 2013 Cumartesi

Bağ bozumu

30 Ağustos 2013 Kalecik'te bağ bozumu.

Hava çok sıcak, Ankara'nın kuru sıcağı. Kasalar toz toprak içinde. Boş sepetler, şapkalar ve makaslar. Herkes gözüne bir sırayı kestiriyor ve dalıyoruz asmaların arasına.


Şarap yapımında kullanılacak üzümün şeker oranının uygun seviyeye gelmiş yani üzümün olgunlaşması gerekiyor. Üzüm şırasının şaraba dönüşebilmesi için bu gerekli. Şeker oranı düşük üründen, alkol oranı düşük ve dayanıksız şarap elde ediliyor. Bu da şarabın sirkeleşmesi anlamına geilyor. Üzüm olgunlaşmadı ise şarap yapımı sırasında istenilen alkol oranına ulaşılabilmesi için şıraya şeker ilavesi yapılması gerekiyor. Yapay bir üretim olduğundan sanırım çok tercih edilmeyen bir yöntem. 

Üzümler en koyu renklerini aldıklarında hatta bazı salkımlar büzüşmeye başladıysa üzümün olgunlaşmaya başladığını gözlemlemiş oluyoruz. Bir de hidrometre ile şeker oranının ölçülmesi gerekecek. Hidrometre su ölçen bir cihaz ve ölçtüğü derece sıvıdaki yoğunluk anlamına geliyor. Ölçüm için en uygun hava sıcaklığı 20 derece. Hidrometrenin ilk ölçüm rakamı 1000 (saf su). Bunun üzerindeki değer sıvının içindeki yoğun madde anlamına geliyor. Genelde seviye 1085-1095 arasında olduğunda 1 lt sıvıda yaklaşık 2,3 - 2,5 gr şeker olduğu anlamına geliyor. Bu seviyede bağcı bağı bozar. Beklenilen her an bir risk içeriyor. Hava sıcaklığı düşebiliyor, üzümler olgunlaştığı için kuşların üzümleri yemesine karşı tüm bağı korumak imkansız hale gelebiliyor.  


Üzümleri topladık, bekletmeden işlemek lazım. Neler yaptık neler..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder