18 Eylül 2014 Perşembe

Bir bağ yılının sonu..

Yeterli şeker oranına ulaşan üzümler toplanmak ve üretime gitmek için hazırlar. Hava durumu çok önemli, toplama sırasında asmalar ıslak olmamalı. Havanın durumuna göre bağ bozumu başlayacak. 


14 Eylül pazar günü bağ bozumu başladı. Sabahın ilk ışıklarıyla toplandı herkes. Kahvaltı bir vakit kaybı. Boş kasalar sıra başlarına dizildi. Önce avuçlar doluyor. Kestikçe kovalar doluyor. Boş kasalar bir bir azalıyor. Öğlene kalmadan 5 aydır büyüttüğü salkımları artık kasalardaydı.    



Şimdi ise yapacak bir şey yok. Bir boşluk bir huzur. Tüm emekler bugün içindi ve sonuç başarılı darısı tüm bağcıların başına.







Geçen hafta kurumaya yüz tutmuş üzümler toplanıp evin çeşitli ihtiyaçları için ayrıldı. Bunların bir kısmı ile pekmez bir kısmı ile cevizli sucuk yapıldı. Mmmm..

İplere dizilen cevizleri defalarca batırmalık bir meyane hazırlanıyor. Etrafındaki tabaka oluşması için kısa aralıklarla bir çok kez pekmeze benzeyen nişastalı kaynayan karışıma batırılıyor. Uzun bir süre kuruması için beklenecek.


Kaynatılan pekmezin köpüğünü ise ağız tadı için ayırıyoruz. İsli buruk bir pekmez tadı. Her yıl yapılan tadılan lezzetlerden bir tanesi :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder