26 Ağustos 2014 Salı

Bağın en kıymetlisi, arı Maya..

Bizim arı Maya'lar çalışmalarını tamamladı. Hareketli geçen yılın ardından kovan sayısı 5' ten 8' e çıkmakla beraber kendilerini rahat hissettirmiş olacağız ki bu yılki ürün tahminimizden bol oldu. Özenle dikilen kiraz, kekik, lavanta, meyve ağaçları ve yıl boyu bizi yalnız bırakmayan yabani bitkilerden edinilen tüm aromaların küçücük bir çay kaşığına nasıl olupta sığdığına inanamazsınız. 

Bal faydaları herkes tarafından biliniyor. Fakat nasıl üretildiği hakkında çok fazla bilgilendirme yapılmıyor. Annemlerin edindiği arıcılık diploması sonrası ailenin tüm fertlerinde bir farkındalık oluştu ve neredeyse dışarıda bal yiyemez olduk.



Arı, 5km çapında bir daire içindeki bitki örtüsünden beslenen, çevresel faktörlerden aynı insanlar gibi etkilenen bir varlık. Bal, yaşadığı ve ürettiği ortamın 3 aylık bir özeti. Haliyle hava kirliliği, bitkinin beslendiği ortam olan toprağın kirliliği, suni besleme yöntemleri ömrünü bu işe adamış bir arı için ayırdedilemeyen bir yönelme halini alıyor. Bu da sonucunda hava kirliliği olan bir merkezin üretiminde kurşun zehirlenmesine, vücudumuzda glikoz ile beslenen bir hayvanın balından edinilecek şeker yüklemesine sebep olabiliyor. Daha fazla örnekler de verilebilir.

Türkiye' nin dört bir tarafında üretilen çok kıymetli ballar mevcut. Araştırın ve en temizini bulun. Güvendiğiniz üreticiden almayı ihmal etmeyin. 


Villa Cicerali bağının üretken, sinirli, küçük ama en kırılgan misafirleri ballarını hepimizle paylaşmaya hazırlar. İlgi ve sevgi ile bakanlarla paylaşılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder